монокомпоненти

Або харчові добавки — речовини, які додають в технологічних цілях в харчові продукти в процесі виробництва, пакування, транспортування і зберігання для надання їм бажаних властивостей, а саме: аромату, смаку, кольору, структури продуктам, терміну зберігання і так дальше.


Для класифікації харчових добавок в країнах Євросоюзу і в Україні розроблена система нумерації. Кожна добавка має свій унікальний номер, який починається з букви «Е». Також добавки нумеруються залежно від тієї функції яку вони виконують.

Е100-199 Барвники. Підсилюють або відновлюють колір продукту.

Е200-299 Консерванти, антиокислювачі. Продовжують термін збереження продуктів, захищають їх від мікроорганізмів.

Е 300-399 Антиоксиданти і регулятори кислотності, використовують для зберігання свіжості продуктів.

Е 400-499 Загусники стабілізатори консистенції та емульгатори, використовуються для збереження заданої консистенції продукту, а також підвищення в’язкості.

Е 500-599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються (створюють однорідну суміш із фаз).

Е 600-699 Підсилювачі смаку і аромату. Посилюють смакове сприйняття надають продукту привабливого апетитного запаху.

Е 700-799 Антибіотики. Продукти які володіють протимікробними властивостями ,що дозволяє перешкоджати росту бактерій і грибків.

Е 900-999 Віск. Синтетичні глазурі. Поліпшувачі тіста. Піноутворювачі.

Е 1000-1999 Харчові добавки. ( додаткові хімічні речовини)

перелік монокомпонентів

  • Альбумін
  • Альгінат натрію
  • Аскорбінова кислота
  • Аспартам гранульований
  • Ацесульфам Anhui Jinhe
  • Гліцин
  • Гліцин харчовий
  • Глютен
  • Гуміарабік
  • ДЛ-Метіонін
  • Кофеїн
  • Лимонна кислота моно 
  • Сахарин
  • Сорбат калію гранульований
  • Нізин
  • Натаміцин
  • ​​​​​​​Сорбінова кислота

  • Танінова кислота (Китай)
  • Таурин
  • Фруктоза
  • Цикламат натрію
  • Цитрат натрію
  • Яблучна кислота
  • Агар-агар 900
  • Агар-агар 1200
  • Карбоксиметилцелюлоза 7000

  • Карфозель 996  (Триполіфосфат)

  • Карагенан очищений КА 120 R
  • Карагенан напівочищений КВ 120 W 
  • Моно фосфат калію
  • Рисовий протеїн 80%
  • Соєвий білок PRO-VO 500 U
  • Соєвий текстурат
  • Сукралоза
  • Л-лейцин
  • Л-Карнітин (тартрат)
  • Молочна кислота 80% (каністри)
  • Соєва клітковина