Або харчові добавки — речовини, які додають в технологічних цілях в харчові продукти в процесі виробництва, пакування, транспортування і зберігання для надання їм бажаних властивостей, а саме: аромату, смаку, кольору, структури продуктам, терміну зберігання і так дальше.
Для класифікації харчових добавок в країнах Євросоюзу і в Україні розроблена система нумерації. Кожна добавка має свій унікальний номер, який починається з букви «Е». Також добавки нумеруються залежно від тієї функції яку вони виконують.
Е100-199 Барвники. Підсилюють або відновлюють колір продукту.
Е200-299 Консерванти, антиокислювачі. Продовжують термін збереження продуктів, захищають їх від мікроорганізмів.
Е 300-399 Антиоксиданти і регулятори кислотності, використовують для зберігання свіжості продуктів.
Е 400-499 Загусники стабілізатори консистенції та емульгатори, використовуються для збереження заданої консистенції продукту, а також підвищення в’язкості.
Е 500-599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються (створюють однорідну суміш із фаз).
Е 600-699 Підсилювачі смаку і аромату. Посилюють смакове сприйняття надають продукту привабливого апетитного запаху.
Е 700-799 Антибіотики. Продукти які володіють протимікробними властивостями ,що дозволяє перешкоджати росту бактерій і грибків.
Е 900-999 Віск. Синтетичні глазурі. Поліпшувачі тіста. Піноутворювачі.
Е 1000-1999 Харчові добавки. ( додаткові хімічні речовини)
Сорбінова кислота
Карбоксиметилцелюлоза 7000
Карфозель 996 (Триполіфосфат)