Барвники (Е 100-199)

Натуральні барвники виділяють із природніх джерел у вигляді сумішей різних по своїй хімічній природі сполук, склад яких залежить від джерел і технологій отримання, у зв’язку з чим забезпечити його стабільність часто не вдається. Посеред натуральних барвників необхідно відмітити каротиноїди (вуглеводи із апренового ряду і їх кисневмісні похідні), антоціани (природні фенольні сполуки), флавоноїди, хлорофіл,(природні пігменти, надають зелений окрас). Вони, як правило не володіють токсичністю, але для деяких із них встановлені допустимі добові норми. Деякі натуральні харчові барвники або їх суміші і композиції володіють біологічною ,активністю,(бад) підвищують харчову цінність забарвленого ними продукту. Сировиною для отримання натуральних харчових барвників є різні види дикорослих і культурних рослин, відходи від переробки винодільних, сокодобуваючих і консервних заводах, окрім цього деякі  із них отримують хімічним або біологічним синтезом. Натуральні барвники, в тому числі і модифіковані, чутливі до дії кисню (наприклад, коретиноїди),кислот і лугів (наприклад антоціани), температури, можуть піддаватися мікробіологічному псуванню.

перелік барвників

  • Аннато 320 (1,1%)
  • Аннато 640 (2,2%)
  • Карамель 
  • Бета каротин 5% ВР
  • Ферменто СО 150
  • Колорфікс чорний
  • Паприка
  • Неолін ДВ
  • Неолін ДР
  • Неолін ДП
  • Неолін ГК 1